Els millors plans culturals per trencar amb la rutina

Fundació Vila Casas presenta una temporada d'exposicions durant tot l'any i per a tots els gustos

La Fundació Vila Casas proposa un seguit d'exposicions per descobrir l'art interdisciplinar i contemporani d'artistes nacionals i internacionals.

Durant tot l'any, podràs gaudir de diferents propostes culturals per sorprendre i trencar amb la rutina.

Posar el dit a l’ull de Lluís Hortalà

Vols descobrir què s'hi amaga darrere l'obra d'aquest artista?

Als Espais Volarts de la Fundació Vila Casas trobaràs fins al 13 de juliol l'exposició de Lluís Hortalà. "Posar el dit a l'ull" és una reflexió sobre el sistema de poder que impera en la societat. No t'ho pots perdre!

Llisca avall pel següent interactiu

Posar el dit a l’ull és un projecte que presenta el treball de Lluís Hortalà (Olot, Girona, 1959), que interpel·la la contemporaneïtat amb recursos de la tradició pictòrica, basant-se en la visió com a mecanisme d’aproximació al món.

La seva obra planteja un joc sobre l’aparença, l’acceptació de l’engany o la rèplica de realitat
Teresa Grandas, comissària de l'exposició

També parla les tècniques que utilitza l’art per produir i reproduir les imatges, el miratge i els límits del trompe-l’œil, la il·lusió òptica o la imitació i l'artifici.

La mostra va més enllà del virtuosisme per enfrontar-nos amb una reflexió sobre els mecanismes de coneixement en què es fonamenten els models culturals i socials.

Hortalà qüestiona de quina manera la modernitat i l’avantguarda possibiliten o impedeixen una reflexió sobre la pràctica artística contemporània.

Lluís Hortalà, natura i escultura

Lluís Hortalà (Barcelona, 1959) treballa des de fa 20 anys en escultura i dibuix de gran format. El tema alpí emergeix en la seva obra a partir de 1999, sobretot arran d’una expedició a l’Everest que s’ha interessat per la iconografia d’aquesta muntanya, així com per les roques de Montserrat.

La seva obra reflexiona al voltant del paral·lelisme entre l’experiència d’escalar muntanyes i el viatge contemplatiu cap a un paisatge interior, com a metàfora del creixement personal; tot equiparant els perills de l’escalada amb els perills del creixement de l’esperit.

La fragilitat de la pintura a l'època del fast food de Carles Gabarró

Vols descobrir què s'hi amaga darrere l'obra d'aquest artista?

Al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas trobaràs fins a l'1 de juny l'exposició de Carles Gabarró. S'hi repassa els gairebé 40 anys de trajectòria, des dels anys 80 i fins l'actualitat. No t'ho pots perdre!

Llisca avall pel següent interactiu

La mirada de Carles Gabarró (Barcelona, 1956) és coherent, tossuda, dispersa i profundament estranya, que pensa i repensa els diferents objectes.

L'artista fa una aposta per la pintura matèrica i una iconografia pròpia caracteritzada per la repetició fins a gairebé l'obsessió.

La seva pintura ens descobreix allò mateix i el que és diferent allò que sempre és igual i allò que canvia constantment.
Francesc Puntí- comissari de la mostra

Tot aquest profund procés el fa en una sola operació, gairebé en un sol gest que el quadre acaba fixant en una mirada fecunda.

L'exposició revela el singular treball creatiu de l'artista. Es divideix en quatre àmbits temàtics i temporals basats en objectes:

  • Magma (1995-1996)
  • Biblioteques (2006-2024)
  • Fàbriques (2009-2015)
  • Llits (2013-2024)

Els quadres de les diferents èpoques cerquen la tensió a través d'analogies iconogràfiques i compositives.

Carles Gabarró, expressionisme en estat pur

Carles Gabarró entén la creació com el resultat d’una mancança. Les seves creacions es debaten entre la figuració i l’abstracció, i sovint conformen paisatges fantasmagòrics que tenen quelcom d’oníric, grotesc i pessimista.

Al mateix temps, no perd les arrels expressionistes dels anys 80 ni el sentit de la brutalitat per construir una iconografia basada en la repetició.

de Festes i des/Fetes de Marga Ximenez

Si abans del 18 de maig, passes per Palafrugell, has de fer parada obligatòria al Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas.

Allà hi trobaràs l'exposició "de Festes i des/Fetes" de l'artista Marga Ximenez.

Vols descobrir què s'hi amaga darrere l'obra d'aquesta artista?

Llisca avall pel següent interactiu

El món de Marga Ximenez (Barcelona, 1950) està configurat per una infinitat d’objectes quotidians.

Així, aconsegueix articular un lèxic particular per reflexionar sobre les divisions i vincles entre les esferes pública i privada de la nostra societat i, dins d’aquestes, sobre la transcendència de mantenir la memòria col·lectiva i personal.

En aquesta exposició, comissariada per Elina Norandi, presenta una selecció d’escultures i instal·lacions produïdes des de l’any 2000 fins a avui.

Marga Ximenez transforma allò que és públic en privat, i viceversa
Elina Norandi, comissària de la mostra

En l’àmbit públic, Ximenez té com a focus els conflictes bèl·lics i les víctimes més fràgils, com ara les dones violades en les guerres i els nens explotats.

En l’àmbit privat, l’artista remarca la necessitat d’elaborar una genealogia de sabers femenins que, alhora, intervindria en favor de la pau i l’anul·lació de la violència patriarcal.

Marga Ximenez, una artista multidisciplinar

L’artista ha treballat amb diverses tècniques artístiques com el tapís en alt lliç, l’escultura tèxtil o la instal·lació interdisciplinària. Els seus projectes exploren la seva identitat desenvolupant heterònims per diversificar i aprofundir tant en la tècnica com en la part poètica de l’art.

Les dones, la seva pròpia història, el límit entre l’esfera pública i la privada, la política, el col·lectivisme…
Són tots temes presents en la seva obra.

A Can Mario podreu visitar una selecció d’escultures i instal·lacions des de l’any 2000 fins avui. Una mostra que combina bellesa i potència significativa i que, de ben segur, que no et deixarà indiferent.